Motion till riksdagen
2017/18:1299
av Pål Jonson (M)

Bättre information om landsbygdsstöd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur informationen om och koordineringen av landsbygdsstöd kan förbättras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En avgörande faktor för utvecklingen på landsbygden är tillgängligheten till olika serviceställen. Under det senaste årtiondet har en mängd lanthandlare och bensinmackar försvunnit från landsbygden på många ställen i Sverige. Ofta innebär det också att tillgången till annan service som post, apoteksservice, spel- och systembolagsombud försämras genom en sådan utveckling. Det är alltså inte bara en fråga om att landsbygdsbefolkningen i många fall måste åka flera mil för att tanka, vilket är negativt ut miljösynvinkel, utan också om samhällsservice och en social samlingsplats som försvinner från landsbygden.

Det finns dock fortfarande entreprenörer som är villiga att driva företag som lanthandel och bensinmackar på landsbygden. Det är positivt för en levande landsbygd och något som bör underlättas ytterligare för att Sverige ska få en mer balanserad demografisk utveckling.

Alliansregeringen tillförde extra landsbygdsstöd för att underlätta kommersiell service på landsbygden. Dock är det många som inte känner till att dessa stöd överhuvudtaget existerar, hur de är avsedda att användas samt hur man söker dem. I många fall är det länsstyrelserna runt om i landet som administrerar detta. Det är därför angeläget att länsstyrelserna på ett bättre sätt koordinerar sitt arbete med olika landsbygdsstöd samt tydligare informerar om vilka stöd som finns och hur man ansöker om dem. Det finns därför starka skäl att se över förutsättningarna för att förbättra information om och koordinering av landsbygdsstöd.

 

 

Pål Jonson (M)