Motion till riksdagen
2017/18:1293
av Christian Holm Barenfeld (M)

Statliga bolags politiska opinionsbildning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av att se över lagstiftningen och vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa statliga företags och myndigheters möjligheter att bedriva politisk opinionsbildning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Systembolaget, Svenska Spel med flera lägger varje år mångmiljonbelopp på politisk opinionsbildning för att försvara just de statliga monopolen.

De demokratiska problemen med att statliga bolag i olika former bedriver omfattande och kraftigt politiserade kampanjer och opinionsbildning är flera.

Risken är att den är allt annat än objektiv och gynnar den del av politiken som arbetar för att bevara statliga monopol. Systembolagets aktuella och på många sätt tvivelaktiga kampanj mot gårdsförsäljning och för monopol är ett färskt och tydligt exempel.

Av många skäl är det också orimligt att partier och politiker överlämnar ansvaret för politisk opinionsbildning till statligt anställda. Statlig propaganda från statliga bolag och myndigheter bör därför inte förekomma.

Då även statliga bolag lyder under bolagslagen blir det också svårt för skattebetalarna, våra medborgare, att följa upp och få insyn i på exakt vad pengarna spenderas och vad de används till.

I grunden riskerar denna utveckling att leda till ett reellt demokratiproblem, ett problem som möjligen redan är ett faktum.

Därför borde det tydligt göras klart och lagregleras på ett sätt så att statliga bolag och myndigheters propaganda i form av politisk opinionsbildning omedelbart stoppas.

 

 

Christian Holm Barenfeld (M)