Motion till riksdagen
2017/18:1289
av Lars-Arne Staxäng (M)

Polisens möjligheter att publicera bilder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra för polisen att publicera bilder så att allmänheten kan hjälpa till att klara upp fler brott, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Polisens publicering av bilder på misstänkta gärningsmän i samband med tv-inslag leder till att brott klaras upp i högre grad än polisens uppklaringsprocent. Detta tyder på att information till allmänheten ökar chansen att kunna identifiera brottslingar och därmed också att brottsligheten kan minska.

Brottsligheten och otryggheten är ett problem. I dag drabbas alltför många av brottsligheten i Sverige i form av stölder, grova rån, bostadsinbrott och bedrägerier. Detta är ett allvarligt problem och polisen måste bli bättre på att lösa dessa brott. Förutom de ekonomiska konsekvenserna av dessa brott drabbar även den enskilde psykiskt.

Sverige behöver ha en trygghet att lita på. Brott ska utredas och polisen ska komma när man ringer dem. Alltför ofta sker det att en polisanmälan inte leder någonstans.

Förutom att Sverige behöver fler poliser, något Moderaterna föreslagit, måste polisen även få bättre juridiska verktyg att möta denna brottslighet. Ett av dessa verktyg är möjligheten att publicera bilder på den misstänkte gärningsmannen. Det finns såklart en balansgång mellan integritetsskyddet för den enskilde och polisens möjligheter att identifiera en misstänkt gärningsman på ett snabbt och effektivt sätt. Däremot skall denna balans inte omöjliggöra för polisen att identifiera gärningsmän. Det ska vara grundläggande att lagstiftningen utgår från att skydda brottsoffer, inte brottslingar. Polisen bör därför kunna använda sig av och publicera bilder från säkerhetskameror för att med hjälp av allmänheten kunna identifiera gärningsmännen.

Med anledning av ovanstående bör polisen kunna publicera bilder så att allmänheten kan hjälpa till att klara upp fler brott.

 

 

Lars-Arne Staxäng (M)