Motion till riksdagen
2017/18:1285
av Pål Jonson (M)

Längre lastbilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda och återkomma med förslag om längre lastbilar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är ett relativt stort och glest befolkat land där det finns omfattande behov av transporter inte minst för den exportorienterade basindustri och skogsnäring som är verksam här. Nyligen fattades beslut om att inom avgränsade vägnät tillåta transporter med 74-tonslastbilar.

Detta beslut bedöms ha både näringspolitiska och miljömässiga vinster även om det finns starka skäl för att utvidga det vägnät som föreslagits för användningen av
74-tonslastbilar. I län som Värmland där skogsnäringen spelar en central roll för den regionala utvecklingen kan 74-tonslastbilar långsiktigt bidra till att stärka den regionala utvecklingen samt bidra till jobb och välstånd.

Men det finns också förutsättningar för att effektivisera vägtransporterna genom att tillåta längre lastbilar. Försök med längre lastbilar har genomförts inom skogsindustrin och resultaten har varit positiva. Bland annat har det lett till minskad bränsleförbrukning och därmed bättre ekonomi, men även minskade utsläpp, utan att slitaget på vägnätet har ökat.

Införandet av längre lastbilar skulle därför kunna bidra till att stärka konkurrenskraften för svenska företag och för svensk ekonomi. Det är därför rimligt att regeringen ges i uppdrag att utreda ett införande av längre lastbilar och återkomma till riksdagen med nödvändiga förslag.

 

 

Pål Jonson (M)