Motion till riksdagen
2017/18:128
av Roger Haddad (L)

Krav på att vara lärare innan man påbörjar rektorsutbildningen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det ska vara krav på att vara lärare innan man påbörjar rektorsutbildningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Läraryrket är Sveriges viktigaste och det är positivt att Sverige de senaste tio åren tagit viktiga steg för att höja läraryrkets attraktivitet. Det gäller införandet av lärarlegitimation, fler karriärmöjligheter samt en nationell lärarlönesatsning. I många kommuner kvarstår problemet med att man tar bort karriärmöjligheter som ämnesansvariga alternativt att ansvaret bibehålls men inte det extra lönepåslag som man fick för att man tar ett större ansvar på skolan.

Riksdagen bör därför tillkännage som sin mening till regeringen att karriärvägar måste uppmuntras inom skolan för att höja läraryrkets status.

Ytterligare ett steg att införa är att rektorer ska vara lärare i grunden. Så är det inte idag. Riksdagen bör därför tillkännage som sin mening att kraven för att antas till rektorsutbildningen bör ändras så att man ska vara lärare innan man kan bli rektor och därmed ytterst pedagogiskt ansvarig på skolan men också enligt skollagens bestämmelser. Det skulle ytterligare betona det viktiga pedagogiska uppdraget som rektor har och inte endast fokusera på personal och lönefrågor.

 

 

Roger Haddad (L)