Motion till riksdagen
2017/18:1247
av Margareta Cederfelt (M)

Strategi mot förfalskade läkemedel


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utveckla en strategi mot förfalskade läkemedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förfalskade läkemedel har länge förekommit och det finns åtskilliga exempel på personer som köpt förfalskade preparat på nätet eller vid en utlandsresa.

I Sverige finns idag endast begränsade möjligheter att kontrollera och stoppa förfalskade läkemedel.

När förfalskade läkemedel hittar vägen in i den legala distributionskedjan blir situationen ytterst allvarlig. Det skulle skada allmänhetens förtroende för hälso- och sjukvården och framför allt utsätta patienter för direkt livsfara.

Ännu har inga förfalskade läkemedel hittats på vårdinrättningar i Sverige. I de förfalskade läkemedlen kan den aktiva substansen saknas eller vara utbytt, och det finns även risk för att de förfalskade läkemedlen innehåller föroreningar.

Den begränsade svenska kontrollen kan skapa falsk trygghet. Om ett förfalskat läkemedel tar sig in i den lagliga distributionskedjan i ett annat EU-land kan preparatet därefter dyka upp var som helst inom hela unionen.

Läkemedelsverket har genomfört en treårig kampanj för att motverka försäljningen av förfalskade läkemedel via internet.

Enligt en undersökning gjord av Läkemedelsverket 2008 kan mer än var tredje svensk tänka sig att köpa läkemedel via internet. Samtidigt är okunskapen om de risker som förekommer stora.

Med anledning av ovanstående bör regeringen snarast utveckla en strategi i syfte att förhindra att förfalskade läkemedel hamnar i de svenska distributionsleden, inklusive internet.

 

 

Margareta Cederfelt (M)