Motion till riksdagen
2017/18:1229
av Margareta Cederfelt (M)

Fastighetsägares rätt till folkbokföring på dennes fastighet


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att stärka fastighetsägares rätt till folkbokföring på dennes fastighet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En fungerande folkbokföring är en angelägenhet för ett fungerande samhälle. Det måste vara möjligt för exempelvis posten att nå fram, upprätta röstlängder vid allmänna val, staten att finna medborgare och gäldenärer att finna sina borgenärer.

Folkbokföringen regleras av folkbokföringslagen och regleras av Skatteverket. Om en fastighetsägare upptäcker att en person är folkbokförd felaktigt på dennes adress kan detta anmälas till Skatteverket. Därefter är det upp till Skatteverket att utreda frågan och att fatta beslut om en eventuellt ändrad folkbokföringsadress för personen.

Tyvärr har fastighetsägaren inget att säga till om vad gäller andras folkbokföring på dennes fastighet. Konsekvenserna kan vara omfattande för innehavaren av bostaden eller den som äger hyreskontraktet. Som en konsekvens av den felaktiga folkbokföringen kan den felaktigt folkbokförda personen få all sin post sänd till adress, trots att vederbörande inte bor där. Många gånger handlar det om att kriminella individer utnyttjar svårigheter i myndigheternas system för att göra sig oanträffbara eller för att öppna konto i en annan persons namn som en del av identitetskapning.

Den felaktiga folkbokföreningen kan ställa till stora besvär för fastighetsägaren eller den som innehar hyreskontraktet. Om den som äger fastigheten alternativt har hyreskontraktet skulle ha möjlighet att själv initiera ett ärende, vara sakägare, om folkbokföringsutredning för en person som är folkbokförd på hens adress skulle Skatteverket ha ett starkare incitament på sig för att rätta till adressen för den felaktigt folkbokförda personen.

 

Margareta Cederfelt (M)