Motion till riksdagen
2017/18:1221
av Maria Malmer Stenergard (M)

Bevarande av arkeologiska metallföremål


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om bevarande av arkeologiska metallföremål och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I media har det framkommit uppgifter om att metallfynd från exempelvis järnåldern slängs istället för att bevaras. Bakgrunden till att de slängs, eller gallras som det också kallas, är att när länsstyrelsen upphandlar arkeologtjänster så anger offererande företag hur många föremål som de avser att spara för konservering.

I första hand handlar detta om metallföremål, eftersom keramiska föremål inte har samma krav på konservering.

Om det hittas fler metallföremål än det budgeterats för vid utgrävningen så sker en gallring, inte sällan direkt på plats vid utgrävningen. Beslut om vilka föremål som ska anses vara viktiga, sparas och konserveras fattas utan alltför långtgående utredningar.

Att föremål slängs och förverkas, inte sällan på uppdrag av länsstyrelsen som ofta är beställare av arkeologtjänsten, är olyckligt. Det innebär att viktiga delar av vårt kulturarv hamnar i soptunnor och så småningom smältverk, istället för att bevaras.

Ett av skälen till att metallföremål slängs istället för att skänkas bort eller istället säljas till andra intressenter är, enligt uppgifter i media, att arkeologerna inte vill skapa en marknad och uppmuntra plundrare med metalldetektorer. Istället för att säljas så slängs och smälts metallföremålen ner.

Detta är mycket olyckligt. Vårt kulturarv förverkas i smältugnar istället för att säljas till andra intressenter som är intresserade av att konservera dem och möjligen sälja dem vidare. Att sälja vissa föremål som inte går vidare till konservering skulle exempelvis kunna skapa resurser för de föremål som konserveras och skickas vidare till muséer. Att slänga metallföremål som hittas vid arkeologiska utgrävningar istället för att sälja dem är inte bara ett kulturellt slöseri, det är också ett ekonomiskt slöseri.

Regeringen måste se över lagstiftningen och vidta relevanta åtgärder så att detta stoppas och så att inriktningen blir att metallföremålen säljs eller bevaras istället för att de slängs.

 

 

Maria Malmer Stenergard (M)