Motion till riksdagen
2017/18:1204
av Solveig Zander (C)

Regler och skyltning för husbilar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda tydligare skyltning och regler för husbilsanvändare och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Antalet husbilar ökar ständigt i vårt land. Det är givetvis bra att människor vill hitta nya sätt att tillbringa sin fritid på. Men när det blir fler och fler måste man hitta tydliga sätt att förhålla sig till varandra på. Det gäller t ex var man får ställa sin husbil (och hur nära grannen man får stå). Vidare vilka parkeringsplatser man får använda, hur man kan nyttja allemansrätten, vad som gäller på campingplatser o s v.

Ett regelverk kan innebära bl a att ta fram tydliga skyltar som bl a visar vilka gator man får köra på, om man kan eller får åka in i parkeringshus och även om man får ta upp två parkeringsplatser. Ska man då betala för två platser eller finns det särskilda avgifter för husbilar? Kan tyckas vara enkla regler men om det inte finns en tydlighet i hur man ska bete sig uppstår alltid problem som dessutom kan leda till regelrätta handgripligheter. Det kan också gälla hur stor husbil man får ha på sin tomt, om den skymmer grannar, står för nära grannar eller tar för stor plats på den gemensamma parkering som är avsedd för hyresgästerna.

Med hänvisning till ovanstående framgår att det är angeläget att få ett regelverk för husbilar. Ett regelverk i kommunens ordningsstadga bör tydliggöra att detta är ett område som måste regleras.

 

 

Solveig Zander (C)