Motion till riksdagen
2017/18:1200
av Johan Hultberg (M)

Åtgärder mot bilmålvakter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur möjligheten att registrera fordon på personer som redan har betydande fordonsrelaterade skulder kan begränsas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Problemet med bilmålvakter, det vill säga personer som går med på att stå som ägare till bilar som egentligen ägs och disponeras av andra, är stort. Tiotusentals bilar är registrerade på bilmålvakter. Den som använder en bilmålvakt gör det bland annat för att undkomma betalningsansvar för fordonsrelaterade skatter, avgifter och böter. Den bilmålvakt som blir ansvarig för kostnaderna betalar aldrig, vilket således innebär att staten går miste om betydande intäkter. Dessutom används inte sällan bilar som ägs av bilmålvakter av kriminella vid andra former av brottslighet som till exempel knarkhandel. 

Enligt Kronofogdemyndigheten uppgick det sammanlagda skuldbeloppet för fordonsrelaterade skulder till över 1,9 miljarder vid årsskiftet. Bara sedan 2010 har skuldberget ökat med omkring 660 miljoner kronor. En stor del av dessa skulder är kopplade till problemet med bilmålvakter och trots att vissa lagändringar gjordes 2014 i syfte att underlätta för myndigheterna att tackla problemet, tycks det fortsätta att växa. Det finns exempel på enskilda personer som har skulder på tiotals miljoner kronor. Det blottlägger behovet av ytterligare åtgärder.

Det faktum att vi har individer som på pappret äger tusentals bilar och samtidigt har fordonsrelaterade skulder i mångmiljonklassen väcker frågan om att införa begränsningar rörande hur många fordon en privatperson kan få lov att äga. Möjligheten att införa någon form av spärr i fordonsregistret bör utredas. Äganderätten måste dock värnas. Den som är laglydig och saknar fordonsrelaterade skulder i form av till exempel obetalda skatter ska inte i onödan begränsas i sin rätt att äga. För att kunna komma tillrätta med problemen med bilmålvakter finns det dock skäl att införa en automatisk spärr som åtminstone sätter stopp för registrering av fordon på en person som redan är tungt skuldsatt. Ett generellt krav om tillstånd för att få lov att äga ett större antal bilar bör också utredas och övervägas. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Johan Hultberg (M)