Motion till riksdagen
2017/18:1192
av Jesper Skalberg Karlsson och Jessika Roswall (båda M)

Kontrollredskap mot bidragsfusk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra det möjligt för kommuner att göra oannonserade hembesök i kontrollsyfte och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Försörjningsstödet är samhällets allra yttersta skyddsnät. När bedrägerier och fusk riktas mot välfärdssystemen riskerar resurserna att inte räcka till de som behöver stöd, samtidigt som legitimiteten för försörjningsstödet försvagas. Det är oerhört allvarligt.

Flera utredningar om välfärdsbrottslighet har på olika sätt belyst att kommunernas verktyg för att stävja bidragsfusk behöver bli fler. I den nyligen släppta utredningen ”Kvalificerad välfärdsbrottslighet – förebygga, förhindra, upptäcka och beivra” (SOU 2017:37) blir detta tydligt. Utredaren Lars-Erik Lövdén slår fast att en tredjedel av kommunernas anmälningar om bidragsbrott är att anse som ”kvalificerad välfärdsbrottslighet”. Alltså brott där särskild systematik funnits – exempelvis genom användande av oriktiga handlingar.

För att ge brottsbekämpande myndigheter möjlighet att utreda och beivra brott krävs att socialtjänstens breda undantag från lagen om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet (2008:206) hävs. Men även kommunerna behöver redskap för att minska bidragsbrotten.

Ett sådant redskap är hembesök. Riksdagen bör säkerställa att kommuner får möjlighet att göra oannonserade hembesök. Att inte acceptera oannonserade hembesök bör vara avslagsgrundande för bidragsansökan. Då kan exempelvis fusk med inneboende avslöjas – vilket enligt Brottsförebyggande rådet är ett av de sätt människor använder för att få högre ersättning än de har rätt till.

Kommunerna bör ha egen tillsynsverksamhet för försörjningsstödet så att de människor som har störst behov också är de som får det stöd de har rätt till. När bedrägerier och fusk riktas mot välfärdssystemen riskerar både resurserna att sina och legitimiteten för försörjningsstödet att försvagas. Det kan vi inte acceptera. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)

Jessika Roswall (M)