Motion till riksdagen
2017/18:1186
av Gunilla Nordgren (M)

Den organiserade frivilliga försvarsverksamheten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett modernt totalförsvar behöver ha ett mer utvecklat samarbete med den frivilliga försvarsverksamheten som är tydligt anpassat efter dagens behov, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Totalförsvaret består av det militära och det civila försvaret. Det civila samhällets olika organisationer för frivillig försvarsverksamhet är av stor betydelse för ett brett och förankrat totalförsvar och för den samlade försvarsförmågan. Den organiserade frivilliga försvarsverksamheten har en stor och viktigt roll när det gäller att rekrytera, utbilda och organisera kompetens för basarbetet på lokal nivå inom befolkningsskyddet.

I arbetet med att stärka även vårt totalförsvar, dvs. även vårt civila försvar, är det viktigt och önskvärt att tillräckliga anslag riktas till dessa frivilliga verksamheter samt att regler och uppdrag som rör frivilligorganisationerna uppdateras och anpassas till dagens behov av att utveckla vårt civila försvar som en del av totalförsvaret. Det är även av stor vikt i detta arbete att avväga även andra åtgärder för att värna civilbefolkningen i händelse av krig eller kris, såsom att säkerställa försörjningen av el, energi och livsmedel samt en sjukvård med hög kapacitet.

Det civila samhällets olika organisationer för frivillig försvarsverksamhet är av stor betydelse för ett brett förankrat totalförsvar och för den samlade försvarsförmågan. Därför är ett mer utvecklat samarbete mellan staten och de frivilliga försvarsorganisationerna inom totalförsvaret högst önskvärt. Det är viktigt att de olika anslag som betalas ut via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kan användas effektivt och är anpassade efter dagens relevanta behov.

 

 

Gunilla Nordgren (M)