Motion till riksdagen
2017/18:1180
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att sälja Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Statens Bostadsfinansieringsaktiebolag (SBAB) är ett helägt statligt aktiebolag som är verksamt på den svenska bolånemarknaden. Sedan 1985 har bolaget varit operativt och 1991 påbörjade man den konkurrensutsatta utlåningen, då SBAB fick rätt att lämna bottenlån i konkurrens med andra långivare. Under 2000-talet har det statliga aktiebolaget utökat sin verksamhet till att omfatta bland annat sparande till privatpersoner samt inlåning till företag och bostadsrättsföreningar.

Kort sagt är SBAB en statlig aktör som tar sig an en allt större roll på en privat marknad. Det är en riskfylld strategi. Staten bör inte ha en långtgående närvaro på privata marknader där det inte finns särskilda skäl. Man kan argumentera för att bostadsmarknaden och bolånemarknaden har vissa brister – och att staten bör intervenera. Det är dock viktigt att belysa att staten står för både den robusta övervakningen och kontrollerandet av kreditmarknaden, samtidigt som man agerar aktör genom SBAB.

Sådana upplägg, där man kan säga att staten är både spelare och domare, bör undvikas. Därför bör man se över möjligheten att sälja SBAB. En sådan förbehållslös undersökning bör bland annat ge svar på när den önskvärda tidpunkten för försäljning infinner sig samt i hur stora delar bolaget kan säljas för att undvika oligopol. Detta bör ges regeringen till känna.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)