Motion till riksdagen
2017/18:1165
av Roland Utbult (KD)

Stöd till anhöriga som vårdar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över ett utvecklat och förbättrat anhörigstöd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Anhöriga utför ett stort arbete när det gäller vård- och omsorgsarbetet. Deras insats får aldrig uppfattas som påtvingad av kommunen utan ska vara ett frivilligt åtagande. Men för att anhöriga ska orka med sitt uppdrag måste det finnas väl utvecklat och flexibelt stöd från kommunen.

Det handlar om avlösning och möjlighet till korttidsvård, hemtjänstinsatser som stöd för den som vårdar en närstående, tekniska hjälpmedel, handledning, anhöriggrupper och mycket annat. Olika former av ekonomiskt stöd bör övervägas. Men det handlar framförallt om att inkludera den anhöriga i vårdteamet omkring den sjuke. Att se den anhörige som en värdefull och självklar del av vårdteamet. När den sjuke skrivs ut från sjukhusvård måste anhöriga ges ordentlig information och direkt stöd för att klara sin uppgift som anhörigvårdare.

Arbetet med stöd till anhöriga ska omfatta socialtjänstens alla verksamheter. Syftet är att minska de anhörigas psykiska och fysiska belastning. För en del personer handlar det om att få hjälp med insatser som den närstående behöver, för andra handlar det om att de själva behöver få information eller utbildning av kommunen. Det lär finnas 1,3 miljoner personer i Sverige som är engagerade i anhörigvård.

I Riksrevisionens rapport ”Stödet till anhöriga omsorgsgivare” (RiR 2014:9) redovisas att ”det saknas information om anhörigomsorgens omfattning och utveckling över tid samt vilka metoder som är effektiva för anhörigstöd. Mest kunskap finns om sammanboende äldre anhöriga och anhöriga till demenssjuka. Riksrevisionen redovisar följande slutsatser: information och bemötande behöver förbättras, kommunernas anhörigstöd behöver utvecklas, statens styrmedel måste användas bättre, det behövs mer kunskap om anhörigomsorgen, det bör vara lättare att förena anhörigstöd med arbete och landstingens uppdrag kring anhörigstöd bör bli tydligare. 

Utifrån Riksrevisionens slutsatser bör regeringen ta ett samlat grepp för att utveckla och förbättra anhörigstödet. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Roland Utbult (KD)