Motion till riksdagen
2017/18:1160
av John Widegren (M)

Prioritera kvalitativ vård för barn och unga före gratisreformer


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att stärka välfärdens kvalitet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förutsättningar för och effekter av ökande uttag av läkemedel till barn i samband med ökad skattesubventionering bör effekt-, tillgänglighets- och kvalitetsutvärderas, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Effekter av regeringens kortsiktiga politik inom välfärden börjar märkas och hur de direkt påverkar möjligheter att framöver genomföra nödvändiga långsiktiga reformer till exempel för att vända välfärdens stora utmaningar, som till exempel att stärka kvalitet, öka tillgänglighet, korta köer och stärka välfärdens innehåll för alla, oavsett var man bor i landet. Regeringens medvetna val att tillsammans med Vänsterpartiet prioritera ”gratis”, det vill säga fullt ut skattesubventionerade åtgärder, innan genomförd förutsättningslös utredning om dessa samband och konsekvenser, så som till exempel läkemedel för barn och unga.

Utan nödvändiga konsekvensutredningar gjorda, har fullt ut skattefinansierade förslag genomförts och i efterhand får regeringen rätta till vad man åstadkommit, och skattebetalarna får stå för kostnaderna, utan att veta dessa hälso- och kvalitetseffekter. Nu medger regeringen själv i sin vårändringsbudget för 2017 att anslaget för läkemedelsförmånerna måste ökas med drygt 1,1 miljarder kronor för 2017. Detta beror, som regeringen uttrycker det på s. 51 i vårändringsbudgeten, på att kostnaderna för läkemedel har ökat mer under perioden än vad som tidigare beräknats och efter de förhandlingar som gjorts med Sveriges Kommuner och Landsting.

Regeringen är emellertid inte konsekvent i sin analys och förda politik. Av regeringens satsningar i vårändringsbudgeten fördelas knappt 58 procent till läkemedelsförmånerna, däribland ökade kostnader för ”gratis” läkemedel. Därtill hävdar regeringen, på s. 114 i vårpropositionen, att eftersom tillskottet avtar i storlek beräknas utgifterna minska något för 2018.

Socialstyrelsens analys är desto tydligare. Uttagen av läkemedel till barn och unga har ökat. Därtill beror ökningen bland annat på att befolkningen växer och blir allt äldre.

Samtidigt är det inte rimligt att ”gratis” medicin tar en så stor andel av statens nya satsningar inom hälso- och sjukvården. Förbundet Sveriges Farmaceuter kallar gratisreformen för anmärkningsvärt dåligt underbyggd. Politikens uppgift är att prioritera och ibland göra svåra prioriteringar. Fortfarande idag kan inte regeringen visa på några eventuella vinster för hälso- eller kvalitetsaspekter.

 

 

John Widegren (M)