Motion till riksdagen
2017/18:1122
av Hanna Westerén (S)

Funktionsvariationsperspektiv på alla områden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om funktionsvariationsperspektiv på alla politikområden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under våren 2017 presenterade regeringen den framtida inriktningen för funktions­hinderspolitiken i landet. Till grund för de nya målsättningar som regeringen föreslagit ligger en grundlig utvärdering, genomförd av Myndigheten för delaktighet, av hur olika sektorer och myndigheter presterar i förhållande till de funktionshinderspolitiska målen.

Resultaten är varierande – men tydligt framträder en bild av att Sverige fortfarande har en lång väg kvar till full jämlikhet för alla medborgare, oavsett funktionsvariation.

En särskild knäckfråga är arbetsmarknaden. En lön och en anställning är för alla människor en väg till självständighet och utveckling. Därför måste arbetsmarknaden vara anpassad för alla som är arbetsföra, oavsett vilka förutsättningar de har. En viktig del är att förändra attityder och motverka diskriminering. Många med funktionsvariation blir i dagsläget diskriminerade på arbetsmarknaden. Strax över en fjärdedel har upplevt diskriminering på arbetsmarknaden, visar siffor från Myndigheten för delaktighet. Detta måste politiken möta och förändra.

För att alla människor ska kunna delta på lika villkor i samhällslivet måste funk­tionsvariationsperspektivet få fullt genomslag på alla politikområden. Sjukvården, arbetsmarknaden, upphandlingar och bistånd måste präglas av ett synsätt som tar hänsyn till människors olika funktionsvariationer.

Detta bör regeringen ta med i sitt fortsatta arbete med att utveckla och implementera den svenska funktionshinderspolitiken.

 

Hanna Westerén (S)