Motion till riksdagen
2017/18:1107
av Hans Hoff m.fl. (S)

Etablering av en polishögskola i Halmstad


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att placera den nya polisutbildningen i Halmstad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen gör nu en stor satsning på polisen. De kommande åren ska antalet polisan­ställda öka med 10 000. För att lyckas öka antalet poliser ska två nya polishögskolor startas. Halmstad borde vara självklar ort för placering av polisutbildningen, då en etablering i Halmstad kan samordnas med Försvarsmakten. Det gör att investerings­kostnaderna blir låga och att utbildningen kan komma igång redan 2018 om besked om placering i Halmstad ges i närtid.

Högskolan i Halmstad har god kompetens inom en rad områden som är aktuella i polisutbildningen. Framför allt är det av mycket stor betydelse att Sveriges enda högre utbildning i IT-forensik är placerad vid Högskolan i Halmstad. IT-forensik är ett av polisens viktigaste verktyg för utredningar av brott där mobiltelefon, dator eller digital kommunikation används. Förutom detta så startar även ett internationellt magister­program i nätverksforensik vid Högskolan i Halmstad. De två utbildningarna är unika i Sverige och kunskaper inom dessa områden är av enormt stor betydelse i det moderna och framtida polisarbetet. Att högskolans rektor tidigare varit rektor för Linnéuniversi­tetet, som har en väletablerad polisutbildning, gör att det finns goda förutsättningar för en hög kvalitet från start.

Högskolan i Halmstad har i samarbete med Försvarsmakten, Halmstads kommun och region Halland ansökt om att få starta polisutbildningen redan nästa år om besked ges i närtid.

 

 

Hans Hoff (S)

 

Adnan Dibrani (S)

Jennie Nilsson (S)