Motion till riksdagen
2017/18:1096
av Peter Persson (S)

Förlust av förtroendeuppdrag efter partibyte


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att efter partibyte förlora uppdrag som tilldelats efter indirekta val och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I borgerligt styrda Jönköpings kommun lämnade i våras fem ledande lokala moderater sitt parti för att sedermera bilda partiet Demokraterna. Ännu flera avhopp har följt, och Moderaterna i Jönköping befinner sig i kaos samtidigt som de är det dominerande och styrande partiet inom den regerande Alliansen. Det är inte rimligt att politiska vildar försöker kidnappa en kommun.

Partibyten kan få många och problematiska parlamentariska konsekvenser. Partibyten kan innebära att den av väljarna framröstade majoriteten plötsligt blir en minoritet. Ett parti kan också helt förlora sin representation trots att väljarna gett det nog stöd för en sådan. Omvänt kan ett parti som i de allmänna valen inte får väljaruppslutning nog för att bli representerat plötsligt bli representerat genom partibyte. Det mest obehagliga exemplet i nutid är hur Svenska Motståndsrörelsen (SMR) fått ett kommunfullmäktige­mandat i Ludvika tack vare att så många sverigedemokrater hoppat av sitt uppdrag.

Vidare kan man också få parlamentariker som vägrar utföra sitt arbete i demokratins tjänst. Avhoppare använder uppdraget som en bekväm försörjningskälla och struntar i både att närvara och att driva politik. Sverigedemokraterna har låtit sådana tvivelaktiga lycksökare kandidera på sin lista och straffas nu för detta genom icke arbetande vildar.

Ett indirekt valt förtroendeuppdrag erhålls efter nominering från ett parti. Ett direktvalt förtroendeuppdrag erhålls genom röstning på ett parti med visst inslag av personval. Det är därmed ostridigt att den valde eller valda i det första fallet, indirekta val, representerar ett visst parti och därför rimligen bör lämna eller avskiljas från förtroendeuppdraget då han eller hon lämnar det parti som nominerat och sett till att han eller hon blivit vald.

Regeringen bör se över möjligheterna till lagändringar så att en förtroendevald som lämnar det parti han eller hon tillhört vid valtillfället genom detta partis initiativ kan tvingas att lämna sitt uppdrag som grundar sig på indirekta val.

 

 

Peter Persson (S)