Motion till riksdagen
2017/18:1091
av Marie Olsson m.fl. (S)

Förutsättningar för inkubatorer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om regional översyn av Sveriges inkubatorer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges inkubatorer och science parks fyller en viktig roll i samhället eftersom de är en plattform för samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Inkubatorer och science parks bidrar till att kunskap och nya idéer får förutsättningar att utvecklas till växande företag och nya jobb. Dessa innovationsmiljöer bidrar även till att stärka innovationsförmågan och stärka de olika regionernas konkurrenskraft. Av de inkubatorer och science parks som finns idag är de flesta ägda av eller starkt kopplade till ett universitet. Vår uppfattning är att det är viktigt att alla delar av landet har en möjlighet och en närhet till en inkubator eller science park som kan bidra till regionen och landets utveckling. Fördelningen av medel till inkubatorer och science parks bör även ha en regional fördelningspolitik som utgångspunkt.

Utifrån detta så bör regeringen överväga att en utredning tillsätts för att säkerställa att hela landet får tillgång till inkubatorer med statlig delfinansiering, och utredningen bör se hur inkubatorerna är fördelade geografiskt.

 

 

Marie Olsson (S)

 

Maria Strömkvist (S)

Roza Güclü Hedin (S)