Motion till riksdagen
2017/18:1088
av Teres Lindberg m.fl. (S)

Inför ett 90-procentsmål för antalet tillsvidareanställda i offentlig sektor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett 90-procentsmål för tillsvidareanställningar i offentlig sektor och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Tidsbegränsade anställningar skapar en osund kultur av rädsla och utbytbarhet på landets arbetsplatser.

Det är desto mer allvarligt när det rör sig om viktig samhällsservice som äldreomsorg, förskola, kultur och vård. Privatiseringar och konkurrensutsättning har bidragit till att minska anställningstryggheten i välfärden. Den höga personalomsättningen minskar kvaliteten på verksamheterna och riskerar medborgarnas tillit till välfärden. Dessutom belastas staten av höga kostnader för transfereringar inom sjukförsäkringssystemet, som följd av att kommuner och landsting inte är de föredömen som de borde vara när det kommer till arbetsgivarpolitik.

Den nya arbetsgivarstrukturen inom offentlig sektor med allt fler olika utförare och återkommande upphandlingar gör att personalen i praktiken får arbeta på olika osäkra kontrakt under allt längre tid. Därför behövs tydligare mål och verktyg för att personalplanera på central nivå i kommuner och landsting. Anställningstrygghet och långsiktig personalplanering är nödvändigt för att upprätthålla kvalitet, kompetensförsörjning och personalhälsa i välfärden. Det är målsättningar som måste prägla all offentligt finansierad verksamhet, oavsett driftsform.

 

 

Teres Lindberg (S)

 

Lawen Redar (S)

Anders Österberg (S)

Sultan Kayhan (S)

Emanuel Öz (S)

Mattias Vepsä (S)