Motion till riksdagen
2017/18:108
av Jimmy Ståhl (SD)

Parkeringsbot


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda utfärdandet av felparkeringsavgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt Lag (1976:206) om felparkeringsavgift, är ägare till fordonet skyldig att betala felparkeringsavgift om inte fordonet frånhänts ägaren genom brott (§4).

Detta borde innebära att parkeringsvakt som utfärdar parkeringsanmärkning, måste säkerställa att fordonets registreringsnummer överensstämmer med bilmodell och årsmodell. En sådan kontroll kan enkelt utföras via Transportstyrelsens talsvarstjänst. Kommunen eller fastighetsägaren ansvarar oftast för de parkeringsvakter eller anlitade parkeringsbolag, som ska kontrollera att regler för parkering följs, alternativt belägga fordonsägare med felparkeringsavgift.

Tyvärr drabbas årligen ett stort antal fordonsägare av parkeringsanmärkningar på fordon som har samma kombination av bokstäver och siffror som Sverige använder, eller då fordonsägare fått sina registreringsskyltar stulna, men som inte har vistats på angiven ort eller plats vid tillfället för utfärdandet av parkeringsanmärkningen. Att detta sker beror på att parkeringsvakt underlåtit att kontrollera överensstämmelsen mellan registreringsnummer och bilmodell med fordonsregistret. I dagens läge innebär det i så gott som samtliga fall att mottagaren av parkeringsanmärkningen i dessa fall, hänvisas till att bestrida denne hos polisen, men först efter att avgiften erlagts. De som drabbas av en felaktig bot får lägga ner mycket energi för att bevisa att boten är felaktig samt ligga ute med betydande belopp tills bestridandet är utrett hos polis och återbetalning av beloppet sker.

Det borde lagstiftas om att både fordons registreringsnummer och bilmodell och årsmodell, ska stå på felparkeringsanmärkningslappen som bevis för att detta är kontrollerat. Om inte, skall felparkeringsavgiften anses som lagstridig och behöver således inte betalas.

 

Jimmy Ståhl (SD)