Motion till riksdagen
2017/18:1075
av Azadeh Rojhan Gustafsson (S)

Se över snabbhetspremien i föräldraförsäkringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över konsekvenserna av snabbhetspremien i föräldraförsäkringen och verka för att den förändras, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över föräldraförsäkringen. Det är en viktig utredning för att modernisera försäkringen och göra den mer anpassad till olika familje­konstellationer och ett förändrat arbetsliv.

Det finns dock en detalj i föräldraförsäkringen som behöver uppmärksammas särskilt. Nämligen ”snabbhetspremien” i föräldraförsäkringen som infördes år 1986 och som kom att få stora betydelser för takten i vilken familjer skaffar barn och för kvinnors närvaro på arbetsmarknaden.

Den så kallade snabbhetspremien innebär att kvinnor som skaffar ett andra barn inom 30 månader eller blir gravida igen inom 1 år och 9 månader behåller samma nivå ersättningen som med första barnet. Ersättningen blir därmed inte påverkad för den som väljer att gå ner i arbetstimmar mellan barnen.

Forskarna ser att efter denna förändring ökar antalet familjer som väljer att skaffa barn tätare markant och menar på att det inom vissa samhällsgrupper blivit en norm.

IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, har rapporterat om att kvinnor som får barn tätt riskerar att få minskad inkomst på sikt. Vidare har institutet också visat att det går sämre i skolan för barn som fått syskon tätt inpå.

Kritik mot ”snabbhetspremien” har även väckts från läkare och barnmorskor som menar att kvinnans kropp inte får tid för återhämtning och att det har inneburit ökade risker under graviditeten, och antalet skador till följd av förlossning har ökat. 

Att se över snabbhetspremien överensstämmer med regeringens ambitioner att öka jämställdheten i Sverige. Detta då föräldraförsäkringen i dess nuvarande form har stor betydelse för kvinnors närvaro på arbetsmarknaden och för kvinnors inkomst över tid.

 

 

Azadeh Rojhan Gustafsson (S)