Motion till riksdagen
2017/18:1059
av Patrik Björck m.fl. (S)

Bygg i trä


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av främjande av byggnation i trä och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Just nu byggs det fler bostäder i Sverige än på många år. Behovet är stort och många tar nu sitt ansvar. Det byggs i princip över hela landet från att i modern tid till stor del varit fokuserat på de större städerna. Glädjande är att allt fler hus, även flerfamiljshus, byggs i trä. Byggnation i trä är ett miljömässigt bra val vad det gäller såväl produktion som transporter.

Trähusindustrin kan bli en allt starkare aktör på exportmarknaden där svenska trähus redan idag är en etablerad aktör. Export av flerfamiljshus i trä kan vara nästa steg.

Tagit marknadsandelar

Under många år var det förbjudet att bygga trähus med fler än två våningar i Sverige. Det handlade om brandrisk och regeln tillkom efter en av de större stadsbränderna. I takt med teknikutveckling och utveckling av brandsäkerhet har denna regel nu tagits bort.

Träbyggnation tar marknadsandelar från konventionell byggteknik och runt om i landet pågår flera spännande projekt med flerfamiljshus som byggs med trä. Flera kommuner har tagit fram strategier för att öka byggnationen i trä.

Miljövänlig produktion

Produktion i trä ger en lång rad fördelar. Vi har en omfattande skogsindustri i Sverige som kan förse husindustrin med material. Skogen är en råvara med god återväxt och svensk skogs tillväxt är väldigt hög. Det spill som blir i produktionen kan användas i främst energiproduktion, men också som beståndsdelar i exempelvis material för byggskivor.

Trähus byggs i stor utsträckning inomhus och är ur arbetsmiljösynpunkt såväl säkrare som drägligare för arbetarna. Antalet transporter till byggarbetsplatser minskar drastiskt då färdiga huselement minskar transportbehovet. Byggtiden blir dessutom mycket kortare än vid nyttjandet av konventionell teknik.

Går på högvarv

Svensk trähusindustri går nu på högvarv. Byggnation av flerfamiljshus har gett företagen en helt ny marknad. Detta skapar sysselsättning i bygder som drabbats hårt av de sista årtiondenas urbanisering. Nu finns möjlighet att erbjuda arbete på platser där arbetsmarknaden varit ansträngd. Idag är brist på utbildad arbetskraft ett bekymmer för företagen.

Vi kan förvänta oss att byggnationen i viss mån kommer att plana ut några år fram i tiden. Det kan därför behövas insatser för att möjliggöra export av de husmodeller som nu skapas för den inhemska marknaden. Här finns en stor potential då svenska trähus redan tidigare varit mycket efterfrågade på olika internationella marknader.

 

 

Patrik Björck (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Erik Ezelius (S)

Monica Green (S)