Motion till riksdagen
2017/18:1057
av Maria Strömkvist m.fl. (S)

Bättre service av Lantmäteriet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheten att införa en servicedeklaration inom Lantmäteriet och se över hur kommunala lantmäterimyndigheter kan underlättas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Lantmäteriet ansvarar för fastighetsindelningen och försörjer offentlig sektor, näringsliv och privatpersoner med information om geografi och fastigheter. Ett lantmäteriärende kan gälla nybildning och ombildning av fastigheter, bildande av gemensamhetsanläggningar, servitut, samfälligheter och ledningsrätter, fastställande av gränser och andra fastighetsrättsliga förhållanden genom fastighetsbestämning m.m.

Eftersom det byggs mycket i hela landet så skjuter handläggningstiderna i höjden och är nu på helt oacceptabla nivåer.

I Dalarna är det nu över 1 100 pågående ärenden och den genomsnittliga handläggningstiden på Lantmäteriet är 69,7 veckor. Det här skapar en stor frustration bland alla inblandade och är en viktig anledning till att byggprocesser tar lång tid.

Samtidigt finns kommunala lantmäterimyndigheter i 39 av Sveriges kommuner. De kommunala lantmäterimyndigheterna ansvarar för lantmäteriförrättningar och bildande av samfällighetsföreningar inom den egna kommunen.

I några av de kommunala lantmäterimyndigheterna finns det servicedeklarationer. En servicedeklaration beskriver vad man som medborgare eller kund kan förvänta sig när man nyttjar kommunala tjänster. Där exempelvis Östersund säger att man bildar bostadsfastigheter för nybyggnation av permanentbostad inom 120 dagar (17 veckor) och att man bildar fastigheter och ledningsrätter inom 180 dagar (26 veckor) där ansökan rör nyetablering eller utveckling av vikt för näringslivet. Det här är helt andra handläggningstider än för Dalarna som har genomsnittliga handläggningstider på 69,7 veckor.

Vi anser att regeringen bör överväga att införa någon form av servicedeklaration för det statliga Lantmäteriet.

Vi anser att regeringen bör underlätta för kommuner att starta kommunala lantmäterimyndigheter där behov och intresse finns.

 

 

Maria Strömkvist (S)

 

Marie Olsson (S)

Roza Güclü Hedin (S)