Motion till riksdagen
2017/18:1055
av Patrik Björck m.fl. (S)

Ett hållbart skogsbruk bra för miljön


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om möjligheten för svenska skogsägare att fortsätta med hållbart brukande av skogen, som innebär både skogstillväxt och ökad möjlighet för Sverige att uppnå klimatmålen, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är ett missförstånd att ett rationellt skogsbruk inte går att förena med högt ställda miljömål. Ett hållbart brukande innebär såväl en skogstillväxt som att skogsråvaran används för att uppnå klimatmålen. En skog som inte brukas är sämre ur miljösynpunkt än en skog som brukas, det vill säga avverkas och återplanteras.

Hög tillväxt

Tillväxten i Sverige är och förväntas komma att vara större än avverkningarna. Idag avverkas en mängd motsvarande 75 procent av tillväxten. Skogens koldioxidupptag kommer som en följd av detta alltså hela tiden att öka. En skog som inte brukas innebär däremot ett lägre koldioxidupptag, vilket gör det svårt för Sverige att uppnå miljömålen.

Vi har under senare år kunnat se hur skogsråvaran erövrat nya marknader, exempelvis inom flerfamiljshusområdet. Ett insteg som betyder mycket positivt vad gäller miljöpåverkan vid byggnation. Byggmaterialet kan återvinnas och antalet transporter i samband med byggnationen minskas drastiskt.

Viktig näring

Skogsbruket är viktigt för sysselsättningen i stora delar av landet och en viktig exportnäring. Skogsindustrin ger direkt arbete åt 70 000 personer i Sverige. I flera län svarar skogsindustrin för 20 procent eller mer av industrisysselsättningen.

Skogsindustrin svara för ca 10 procent av Sveriges totala export. Av massa- och pappersproduktionen exporteras nära 90 procent och när det gäller sågade trävaror handlar det om nära 70 procent. Svensk skogsindustri placerar sig på en tredjeplats bland världens exportörer av dessa produkter.

Vi har ett miljöanpassat skogsbruk i Sverige, som redan är starkt reglerat. De regler som finns rörande återplantering garanterar dessutom den svenska skogens återväxt. Sverige avverkar årligen cirka 75 procent av tillväxten. Det betyder att vi får mer skog varje år. Tillväxten har således ökat trots att vi har ett av världens mest rationella skogsbruk.

 

 

Patrik Björck (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Erik Ezelius (S)

Monica Green (S)