Motion till riksdagen
2017/18:1035
av Annika Eclund (KD)

Erbjud PSA-test till alla män


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att erbjuda PSA-test till alla män på liknande sätt som alla kvinnor erbjuds mammografi, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Varje dag får ca 25 män i Sverige veta att de har prostatacancer. Drygt 16 procent av det totala antalet cancerfall i Sverige utgörs av prostatacancer. Tillsammans med bröstcancer är prostatacancer den vanligaste cancerformen i Sverige.

För att upptäcka tidiga former av bröstcancer erbjuds idag alla kvinnor i åldern 40–74 år regelbundna kontroller. En tidig upptäckt av cancer kan förhindra att cancer utvecklas och sprider sig. Till skillnad från bröstcancer görs inga regelbundna kontroller för upptäckt av prostatacancer hos män utan kontroll görs först vid misstanke om cancer.

Åsikterna om värdet av PSA-tester går isär men idag kan det vara svårt för de män som så önskar att få tillgång till ett test. Män bör få information om vilka tänkbara fördelar och nackdelar PSA-testning skulle kunna ha, för att de själva ska kunna väga för och emot. De män som därefter önskar det, ska erbjudas PSA-testning. Syftet med att testa sig skall inte vara att med automatik starta en behandling av ett förhöjt PSA-värde utan att kontrollera ett förhöjt värde över tid.

 

 

Annika Eclund (KD)