Motion till riksdagen
2017/18:1009
av Lars-Axel Nordell (KD)

Visningsersättningen för konstnärer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör utreda nivån för den individuella visningsersättningen för konstnärer i syfte att ge professionella kulturskapare skäliga inkomster och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Beslutet om visningsersättning, som togs i riksdagen våren 1982, innebar ett principiellt viktigt ställningstagande att ge rättmätig ersättning i stället för bidrag till konstnärer som ställer ut sin konst.

Den som har sålt ett verk exempelvis till en kommun, ett landsting/en region eller en statlig institution kan ha rätt till en ersättning för att verket visas för allmänheten. Det kallas för individuell visningsersättning och är ett statligt anslag som Bildupphovsrätt ansvarar för att betala ut.

Visningsersättningen är idag Sveriges bredaste konstnärsstöd med cirka 4 000 konstnärer som årliga mottagare. Syftet är att ge kulturskapare ekonomisk trygghet eftersom det enligt upphovsrättslagen är fritt att offentligt visa konstverk som överlåtits med konstnärens samtycke. Upphovspersonen kan alltså inte få någon upphovsrättsersättning för denna visning.

Visningsersättningen är en slags kompensation för detta och kan jämföras med den ersättning som tonsättare får när deras musik spelas offentligt eller med den som författare får när deras böcker lånas ut på bibliotek. Konstnären har dock alltid kvar sin upphovsrätt även om verket (föremålet) är sålt.

 

 

Lars-Axel Nordell (KD)