Motion till riksdagen
2017/18:1001
av Lars Beckman (M)

Differentierade arbetsgivaravgifter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa differentierade arbetsgivaravgifter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Företagsklimatet i Gävleborg behöver förbättras för att undvika att viktiga arbetsgivare flyttar från länet och väljer att förlägga sina verksamheter till storstäderna. För att fler företag ska stanna kvar och skapa arbetstillfällen i Gävleborg, alternativt välja att etablera sig i länet, krävs bättre villkor för företagen.

För att stimulera företagande utanför storstäderna har man i Norge infört ett system med differentierade arbetsgivaravgifter. Det innebär att företagen betalar lägre arbetsgivaravgifter beroende på hur långt ifrån storstäderna verksamheten bedrivs. Arbetsgivaravgifterna blir lägre ju längre bort från storstäderna företagen väljer att vara verksamma. På så vis skapas bättre förutsättningar för småföretagare som verkar på mindre orter och på landsbygden.

Riksdagens utredningstjänst har studerat det norska systemet med geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter. I rapporten från riksdagens utredningstjänst står att enligt de flesta studierna har differentierad arbetsgivaravgift i Norge visat sig vara ett såväl effektivt som träffsäkert styrinstrument när det gäller att stärka tillväxtförutsättningarna i områden som ligger långt ifrån marknaden och som har ett glest befolkningsunderlag.

Det vore därför önskvärt att se över möjligheten att införa differentierade arbetsgivaravgifter i olika delar av Sverige i syfte att skapa bättre förutsättningar för småföretagare som vill verka på mindre orter och på landsbygden. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Lars Beckman (M)