Finansutskottets betänkande

2017/18:FiU12

 

Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen

Sammanfattning

Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelse 2016/17:168 Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen till handlingarna.

Riksrevisionen har i rapporten Svenska myndigheters beredskap inför Brexit-omröstningen (RiR 2016:33) redovisat sin bedömning av om svenska myndigheter med ansvar för att värna den finansiella stabiliteten förberedde sig i rimlig omfattning inför den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet 2016. Riksrevisionens övergripande slutsatser är att det gjordes förberedelser i rimlig omfattning och att krisberedskapen var god. Enligt Riksrevisionen finns det potential att förbättra uppföljning och rutiner. I sin skrivelse instämmer regeringen i huvudsak i Riksrevisionens iakttagelser.

Inga motioner har väckts med anledning av skrivelsen.

 

Behandlade förslag

Skrivelse 2016/17:168 Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

 

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen

Riksdagen lägger skrivelse 2016/17:168 till handlingarna.

 

Stockholm den 21 september 2017

På finansutskottets vägnar

Fredrik Olovsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Fredrik Olovsson (S), Monica Green (S), Maria Plass (M), Ingela Nylund Watz (S), Oscar Sjöstedt (SD), Jörgen Andersson (M), Ingemar Nilsson (S), Emil Källström (C), Janine Alm Ericson (MP), Marie Granlund (S), Ulla Andersson (V), Jakob Forssmed (KD), Niklas Karlsson (S), Anette Åkesson (M), Jimmy Ståhl (SD), Jenny Petersson (M) och Mathias Sundin (L).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I betänkandet behandlas regeringens skrivelse 2016/17:168 Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen. Inga motioner har väckts med anledning av skrivelsen.

Riksrevisionen har i sin granskningsrapport Svenska myndigheters beredskap inför Brexit-omröstningen (RiR 2016:33) redovisat sin bedömning av om svenska myndigheter med ansvar för att värna den finansiella stabiliteten förberedde sig i rimlig omfattning inför folkomröstningen i Storbritannien och Nordirland om EU-medlemskapet i juni 2016.

Riksrevisionens bedömning bygger på iakttagelser inom ett antal områden: riskbild och varningssignaler, informationsinhämtning, analyser, utredningar och beslutsunderlag, organisation och beredskapsplaner, åtgärder, beslutskapacitet samt uppföljning och rutiner.

De övergripande slutsatserna av granskningen är att såväl regeringen som dess myndigheter och Riksbanken förberedde sig i rimlig omfattning och att deras krisberedskap var god inför den brittiska folkomröstningen.

Enligt Riksrevisionen finns det dock utrymme för att förbättra uppföljning och rutiner, och revisionen lämnar två rekommendationer. De myndigheter som har till uppgift att värna om den finansiella stabiliteten bör upprätta styrdokument eller motsvarande vägledningar för att snabbt kunna ställa om från normal verksamhet till krisberedskap. Vidare bör myndigheterna göra systematiska och heltäckande utvärderingar av såväl krisförberedelser som krishantering för att vid behov kunna uppdatera relevanta styrdokument.

Myndigheterna (Finansinspektionen, Riksgäldskontoret och Finansiella stabilitetsrådets kansli) instämmer i Riksrevisionens iakttagelser. Enligt myndigheterna hanterades den höjda beredskap som brexit-omröstningen föranledde inom den ordinarie linjeorganisationen. Att ingen skriftlig utvärdering gjordes beror främst på att det finansiella systemets motståndskraft mot störningen bedömdes vara god. Myndigheterna var också nöjda med de krisförberedande åtgärder som vidtogs både inför omröstning och som en del i den löpande verksamheten.

Myndigheterna delar Riksrevisionens uppfattning att styrdokument för vägledning i krishantering är värdefullt och att det är viktigt att utvärdera faktiska kriser eller krisövningar. Mot denna bakgrund pågår ett arbete inom Finansiella stabilitetsrådet för att dels ta fram stöddokument för krishantering, dels planera och genomföra en serie kris- eller scenarioövningar.

 

Utskottets överväganden

Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger skrivelse 2016/17:168 Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen till handlingarna.

 

Skrivelsen

Den 30 mars 2017 överlämnade regeringen skrivelsen Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen till riksdagen.

Regeringen instämmer i huvudsak i Riksrevisionens iakttagelser. Mot bakgrund av myndigheternas bedömning av Riksrevisionens rekommen-dationer och det planerade arbetet inom Finansiella stabilitetsrådet anser regeringen att Riksrevisionens rapport är färdigbehandlad.

Utskottets ställningstagande

Utskottet föreslår att skrivelse 2016/17:168 Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen läggs till handlingarna.

Bilaga

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Regeringens skrivelse 2016/17:168 Riksrevisionens rapport om svenska myndigheters beredskap inför brexit-omröstningen.