Fråga 2016/17:999 Vårdbehandling som avgörs av bostadsort

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Hälso- och sjukvården i Sverige har bland Europas allra längsta väntetider. Ännu en helt ny rapport från Socialstyrelsen, Öppna jämförelser 2016 – Säker vård, har lagts fram. Den förstärker bilden av en utveckling med tydliga regionala skillnader mellan landsting/regioner avseende exempelvis strokevården och patientsäkerhet i stort.

Öppna jämförelser 2016 visar att dödligheten i förstagångsstroke minskade betydligt fram till år 2010 för att därefter plana ut något. Variationen och de regionala skillnaderna mellan de olika landstingen/regionerna ligger sammanlagt på andelar mellan 12 och 19 procent. Socialstyrelsens sammanställning påvisar återigen att vissa landsting/regioner klarar sig bättre än andra.

De län som har bäst utveckling gällande låg andel avlidna efter sjukhusvård vid förstagångsstroke är Västmanland, följt av Dalarna, Stockholm, Västerbotten och Skåne. Sämst utveckling har följande landsting/regioner: Kalmar, som är allra sämst, följt av Södermanland, Gävleborg, Örebro och Västernorrland. Faktorer relaterade till vården som påverkar dessa resultat är, enligt Socialstyrelsen, det akuta omhändertagandet på sjukhus, avståndet till akutsjukvård samt ambulansverksamhetens effektivitet.

Socialstyrelsens uppföljning av vårdens resultat borde sända en kraftfull signal till regering och ansvarigt statsråd. Det är inte rimligt att statsrådet väljer att passivt titta på medan vårdköerna växer kraftigt och patientsäkerheten hotas. Därtill att försöka skylla alla problem på någon annan. Det krävs nationellt politiskt ledarskap. Tyvärr är regeringens propositionslista gällande patientsäkerhet i allmänhet och hjärt-, stroke- och kärlsjukvården i synnerhet fortfarande tom. Detta duger inte.

 Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet av att Öppna jämförelser 2016 visar att de regionala skillnaderna är tydliga avseende dödlighet i förstagångsstroke efter sjukhusvård, och vilka nya konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta nu för att vända denna utveckling?