Fråga 2016/17:998 Skatteregler för delägare i fåmansföretag

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kritiken mot de förslag till nya 3:12-regler som presenterades i utredningen Översyn av skattereglerna för delägare i fåmansföretag har varit hård. Olika företagarorganisationer har kritiserat förslagen, liksom vi moderater.

Nu riktas också kritik mot förslagen från ett av regeringspartierna, Miljöpartiet. Ledande företrädare, den skattepolitiska talespersonen, har uttryckt att partiet inte kan ställa sig bakom ett förslag som får så, som skattepolitiska företrädaren uttrycker det, ”drastiska konsekvenser”.

Jag kommer från Småland, en region med starka traditioner inom småföretagande. Precis den typen av företag som kommer att drabbas hårt om de föreslagna 3:12-reglerna genomförs. Som alla vet skapas en mycket stor del av alla jobb i småföretag – fyra av fem nya jobb skapas i småföretag.

För småföretagarna i exempelvis Vetlanda, Gnosjö och Värnamo skulle det ta bort en stor osäkerhet om finansministern kunde lämna besked om att inte lägga de föreslagna 3:12-reglerna på riksdagens bord. Detta eftersom förslagen verkar sakna parlamentariskt stöd, när också Miljöpartiet backar från utredningens förslag. Småföretagarna i Jönköpings län förtjänar ett besked om en fråga som är viktig för deras framtida företagande.

Därför blir min fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer finansministern att lägga utredningens förslag på riksdagens bord trots att förslagen saknar parlamentariskt stöd i riksdagen?