Fråga 2016/17:989 Avspänning i relationen till Ryssland

av Pål Jonson (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen 2017 framhöll statsminister Stefan Löfven i sitt anförande att regeringen ska verka för avspänning i relationen till Ryssland. Det är naturligtvis alltid eftertraktansvärt med goda relationer till länder i Sveriges närhet.

Förutsättningarna att uppnå avspänning i relationerna till Ryssland måste dock betecknas som små så länge landet inte respekterar andra länders territoriella integritet och deras rätt att göra sina egna säkerhetspolitiska vägval.

Vidare bedriver Ryssland enligt Säkerhetspolisen en betydande underrättelseverksamhet i Sverige samt även vad Säkerhetspolisen betecknar som krigsförberedande åtgärder. I ljuset av det ryska agerandet finns det naturligtvis en risk för att Ryssland uppfattar statsministerns uttalande som ett tecken på svensk undfallenhet. Det skulle snarast kunna uppmuntra ett än mer aggressivt ryskt agerande i relation till Sverige. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Kommer försvarsministern, och i så fall hur, att verka för avspänning i relationen till Ryssland inom sitt politiska ansvarsområde?