Fråga 2016/17:984 Privatsektorbistånd och DAC:s regelverk

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Den 9 mars ska regelverket kring vad som får räknas som bistånd uppdateras under ett möte i OECD:s biståndskommitté, DAC. Jag har tidigare frågat statsrådet Isabella Lövin om det privata näringslivets roll i svensk utvecklingspolitik (2015/16:669) och om den översyn av reglerna för privatsektorbistånd som pågår inom OECD-DAC. Ministern gav då flera tydliga och betryggande besked. Dessa var var bland annat att en grundförutsättning för att stöd till privata sektorn ska få räknas som bistånd är att det har som huvudsyfte att bidra till ekonomisk utveckling och välfärd i fattiga länder, att principen är fundamental, och att Sverige kommer att fortsätta verka för att regelverket ska spegla givarländernas ansträngningar och vara transparent.

Statsrådet slog också fast att principen om obundenhet och lokalt ägarskap i biståndet fortsatt är central för svenskt bistånd och att allt utvecklingssamarbete ska bidra till hållbar utveckling – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Även principen om additionalitet inom privatsektorbiståndet ställde sig ministern bakom genom att säga att stödet ”ska endast gå till insatser som annars inte hade ägt rum. Vi ska alltså inte stödja företagens investeringar i utvecklingsländer.”.

Vidare tydliggjorde statsrådet vikten av att mänskliga rättigheter, sociala förhållanden och miljömässig hållbarhet uppfylls i de insatser som vi gör med biståndsmedel och det allmännas medel. Lövin bekräftade också att det sedan tidigare var tydligt att exportkrediter inte kommer att kunna klassas som bistånd.

Inför mötet den 9 mars har flera biståndsorganisationer lyft sin oro kring det liggande förslaget. Jesse Griffiths, ordförande Eurodad, menar att förslaget skulle innebära ”den största förändringen av biståndet på decennier”. Griffiths menar att bland annat lån till, och investeringar i, privata företag samt exportkreditgarantier till privata investeringar kan räknas som bistånd om förslaget blir verklighet.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Avser statsrådet att ta initiativ för att Sverige ska agera som medlem i DAC för att förhindra att biståndet urholkas, exempelvis genom att exportkrediter räknas som bistånd?