Fråga 2016/17:982 Migrationsverkets icke utnyttjade boendeplatser på asylboenden

av Robert Hannah (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag ställde nyligen i fråga 2016/17:879 om Migrationsverkets icke-utnyttjade boendeplatser på asylboenden denna fråga till migrationsministern:

”Avser ministern att agera för att Migrationsverket ska överlåta eller genom andrahandsuthyrning underlätta för kommuner som är i desperat behov av boenden till nyanlända?”

Migrationsministern svarade ”Migrationsverket ska föra en nära dialog med kommunerna avseende upprättande och avveckling av asylboenden, vilket ger kommunerna bra förutsättningar att ta över de boenden som Migrationsverket lämnar, om de så skulle önska.”

Migrationsministern svarar inte på frågan om kommuner kan ta över Migrationsverkets redan upphandlade och betalade platser så att staten slipper betala dubbelt för boendeplatser. Det vore dålig hushållning med skattebetalarnas pengar. Statsrådets svar kan knappast kallas ett svar varför jag nödgas ställa frågan igen.

Mot bakgrund av ovan vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern göra för att Migrationsverkets boenden som i dag står tomma i väntan på avveckling ska kunna användas av kommunerna?