Fråga 2016/17:981 Utökade möjligheter att mönstra

av Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Regeringens beslut att återaktivera värnplikten kommer att medföra att det finns ett ökat behov av att genomföra mönstring. Enligt regeringen kommer cirka 13 000 personer, kvinnor och män, att genomgå mönstring årligen. För att den återaktiverade värnplikten ska vara jämlik och funktionell är det viktigt att det är enkelt att mönstra. Detta gäller särskilt för dem som bor på landsbygden.

Möjligheterna att mönstra har dock de senaste åren begränsats geografiskt. Rekryteringsmyndighetens organisation har skalats ner, och nu återstår i princip bara två platser där mönstring kan genomföras.

Behovet av lokal rekrytering, utbildning och även mönstring är något som är av särskild vikt för Hemvärnet. Hemvärnet är en del av Försvarsmakten som blir allt viktigare och som har goda möjligheter att utvecklas ytterligare de kommande åren. För att Hemvärnet ska kunna utvecklas krävs dock att det skapas bra förutsättningar för rekrytering. Detta gäller särskilt i de så kallade militärdemografiska underskottsområden där det är svårt att fylla upp platserna.

Rikshemvärnsrådet pekar just på denna utmaning i sitt remissvar på utredningen om Försvarsmaktens långsiktiga personalförsörjning, vilken presenterades i höstas och som ligger till grund för beslutet om en återaktiverad värnplikt. I remissvaret föreslås att mönstringsprocessen ska förenklas genom att mönstringen förläggs närmare den sökandes bostadsort. Rikshemvärnsrådet föreslår bland annat att vårdcentraler skulle kunna utföra genomföra flera av de fysiska undersökningarna.

Jag vill med anledning av det som anförs ovan fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Avser ministern att verka för att utöka möjligheterna att mönstra på flera platser i landet, och är det i så fall intressant att låta exempelvis lokala vårdcentraler utföra delar av mönstringen?