Fråga 2016/17:975 Översyn av alkohollagen

av Johan Hultberg (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den svenska alkohollagen är sträng och detta utifrån ett gott syfte: att begränsa alkoholens skadeverkningar. Tyvärr innebär alkohollagens nuvarande utformning och tillämpning att besöks- och restaurangnäringen, särskilt på mindre orter och på landsbygden, begränsas på ett orimligt vis. Exempelvis är det mycket svårt för ett mikrobryggeri att få tillstånd att erbjuda provsmakning av sina produkter då alkohollagen ställer krav på att bryggeriets drycker ska ha gjorts av råvaror som producerats på ”den egna gården”. Denna del av lagstiftningen bör ses över, liksom kravet att ett serveringsställe ska erbjuda ett varierat utbud av maträtter. Det sistnämnda kravet tolkas i praktiken oerhört stelbent, vilket ett aktuellt exempel från undertecknads hemkommun Växjö visar.

I Gemla, som ligger mellan Växjö och Alvesta, bedriver en restaurang verksamhet i anslutning till ortens lanthandel. Sedan några år tillbaka har man bland annat arrangerat pubkvällar, som utvecklats till en viktig mötesplats på orten. Nu stänger restaurangen, och det är mycket osäkert om några nya ägare kommer att kunna ta över och driva verksamheten vidare, givet kraven som ställs för alkoholtillstånd. Så som Växjö kommun tolkat lagens krav om ett varierat utbud av maträtter måste den lilla restaurangen erbjuda minst tre förrätter och tre efterrätter samt fem huvudrätter; alla lagade från grunden. Att uppfylla ett sådant krav är inga större svårigheter för en större restaurang i en större ort – men för en restaurang i en liten ort som Gemla, med omkring 1 800 invånare, ter sig kravet övermäktigt. Därför behöver lagen och dess tillämpning ses över.

Med anledning av ovan vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Avser statsrådet att se över alkohollagen och dess tillämpning i syfte att göra lagstiftningen bättre anpassad till mindre aktörer och landsbygdens förutsättningar?