Fråga 2016/17:970 Assistansfusk

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Nyligen dömdes en kvinna och hennes två söner i Malmö tingsrätt för att under flera år ha lurat till sig sammanlagt knappt 9 miljoner kronor i assistansfusk. Familjen har sedan år 2000 fått assistansersättning av Försäkringskassan för vård av den äldste sonen, som spelat svårt funktionshindrad. Alla tre dömdes till fängelsestraff, vilket är positivt. Men domen visar även att det finns brister i Försäkringskassans rutiner som gör bedrägerier av den här typen möjliga.

2015 polisanmäldes 38 fall av Försäkringskassan. 2016 var siffran 32. Även antalet avslutade kontrollutredningar av assistansersättning var lägre 2016 än 2015. Minskningen beror enligt Försäkringskassan på en pågående satsning för att ta itu med fusket. Särskilda utredningsteam har byggts upp, och nya arbetsmetoder har utvecklats. De sjunkande siffrorna är positiva, men behovet av att utveckla Försäkringskassans utredningsteam kvarstår bevisligen. 

Fusket med assistansersättning måste elimineras, så att skattebetalarnas pengar kan användas till välfärdens kärna i stället för att försvinna in i svarta hål. Jag vill därför fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att eliminera fusket med assistansersättning?