Fråga 2016/17:969 Hemvärnet som stöd till polisen

av Pål Jonson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I Försvarsberedningens slutbetänkande (Ds 2014:20) framgår det att hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna i ökad utsträckning kan komplettera polisen vid särskilda händelser. Uppgifter som skulle kunna lösas utgående från polisens behov är bland annat avspärrning av objekt eller områden, yttre bevakning, trafikreglering samt eftersök av saknade personer. Hemvärnets befogenheter avgränsas genom det regelverk som gäller i övrigt för Försvarsmaktens stöd till polisen.

Hemvärnet har god förmåga att stödja polisen – som för närvarande är mycket arbetstyngd – vid kriser och extraordinära händelser. I ljuset av den växande risken för att Sverige utsätts för olika former av hybridhot finns det även ett större behov av en fördjupad samverkan mellan myndigheter och organisationer som bedriver säkerhetsrelaterad verksamhet.

Danmark har till del kommit längre i detta arbete, då det danska Hjemmevärnet används betydligt mer frekvent och till mer kvalificerade uppgifter av dansk polis än vad som är fallet i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är statsrådet villig att se över möjligheten att polisen ska kunna använda hemvärnet i större utsträckning än vad som är fallet i dag?