Fråga 2016/17:968 Tullen i Hån

av Pål Jonson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt uppgifter i medierna har Tullverket övervägt att stänga sin tullstation i Hån i Årjängs kommun under natten. Detta kan komma att medföra betydande problem för den lastbilstrafik som korsar gränsen mellan Sverige och Norge på E18, eftersom det inte kommer att finnas möjlighet att genomföra klareringar på natten. Vidare kan det naturligtvis också ha negativa konsekvenser för samarbetet med Tolletaten på den norska sidan av gränsen.

Tullverket har för avsikt att införa ett elektroniskt klareringssystem. Detta system är dock sannolikt inte i funktion förrän tidigast 2022. Fram till dess kommer de flesta lastbilar att behöva stoppa vid tullstationer för att genomföra klareringen manuellt.

Norge är Sveriges viktigaste handelspartner. Ett uttryck för detta är att det passerar närmare 5 miljoner fordon över gränsen mellan Värmland och Norge varje år. En betydande del av dessa är lastbilar som korsar gränsen utmed E18. I många stycken utgör E18 därför själva kroppspulsådern för handeln mellan Sverige och Norge.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kan ministern verifiera att tullstationen i Hån även fortsättningsvis kommer att vara öppen på natten?