Fråga 2016/17:966 Förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Länsstyrelsen Östergötland har sedan år 2005 haft regeringens uppdrag och förtroende att utveckla kunskapsstöd samt att samordna och stödja arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Länsstyrelsen har i dag flera uppdrag – regionala, nationella och särskilda – för att såväl förebygga hedersrelaterat förtryck och våld som motverka att unga blir gifta mot sin vilja. Länsstyrelsen har också i uppdrag att ta fram vägledande material om könsstympning av flickor och kvinnor.

Arbetet består i huvudsak av att ge stöd till nationella insatser mot hedersrelaterat våld, att driva det nationella kompetensteamet med tillhörande stödtelefon till yrkesverksamma samt att sprida tidigare framtaget kunskapsstöd.

I en rapport från Statskontoret, Nationella uppdrag om mäns våld mot kvinnor (2016:21), analyserades regeringens styrning av bland annat Länsstyrelsen Östergötlands och tre andra myndigheters deluppdrag på området.

Rekommendationen från Statskontoret var att i huvudsak behålla nuvarande organisation och ansvarsfördelning mellan de fyra olika myndigheterna. Trots det förekommer det diskussioner om att stycka upp och flytta fungerande verksamheter, något som kan leda till kompetensförluster eller att det viktiga arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck tappar tempo.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att den viktiga verksamhet som Länsstyrelsen Östergötland i dag bedriver värnas och inte slås sönder?