Fråga 2016/17:962 Antalet sökande till polisutbildningen

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Polisen har stora utmaningar och behöver permanenta förstärkningar för att öka sin förmåga och kapacitet. Det gäller generellt men inte minst på orter som Malmö där polisen inte klarar sitt uppdrag med nuvarande resurser. En annan fråga som Liberalerna uppmärksammade så sent som i december 2016 är frågan om polisutbildningen.

Nu har nya siffror kommit om vårens ansökningsomgång som visar på färre än 6 000 sökande. Detta är en oroande och allvarlig utveckling. För några år sedan var antalet sökande ca 16 000 i den första omgången.

Frågan om polisutbildningen, antagningsprocessen och hela rekryteringen är avgörande för att säkerställa rätt kompetens men inte minst för att bidra till att besätta de polistjänster som efterfrågas och behövs runt om i landet. Med färre sökande totalt kommer platser att stå tomma redan på de befintliga utbildningarna, vilket vi också såg i höstas. Liberalerna har föreslagit ett antal åtgärder, bland annat vad gäller placeringen av nya aspiranter, och har tidigt krävt att poliser ska kunna få tjänstgöra närmare den ort där man har familj etcetera. Vi är också motståndare till de sänkta krav som regeringens utredare presenterade sommaren 2016.

Med anledning av denna oroande utveckling, parallellt med ett stort behov av att rekrytera fler poliser, blir min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att öka antalet sökande och fylla platserna på landets polisutbildningar?