Fråga 2016/17:947 En lex Lotta

av Roger Haddad (L)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

 

Under våren 2016 misshandlades en kvinna i Bromma så pass allvarligt att hon senare avled av sina skador. Liberalerna krävde då en haverikommission som skulle granska rättsväsendets hantering. Både polisen och Åklagarmyndigheten hade känt till ärendet och inte minst att sambon i detta förhållande hade en lång kriminell historik.

Det har sedan framkommit att utredningen inte hanterades på ett korrekt sätt, och detta är nu föremål för en intern granskning inom Åklagarmyndigheten. Det rimliga hade varit en extern oberoende aktör som granskar myndigheternas handläggning av detta tragiska ärende.

Ärenden som berör kvinnovåld och grov kvinnofridskränkning måste alltid utredas fullt ut, även om inte brottsoffret alltid vågar eller vill gå vidare. De som begår dessa kriminella och allvarliga våldsbrott måste i högre utsträckning lagföras.

Liberalerna instämmer i det förslag som vissa presenterat i medierna, bland annat om behovet av en lex Lotta-lagstiftning, eftersom kraven sammanfaller med de punkter vi fört fram om både en haverikommission och en skärpning av lagen när det gäller myndigheternas hantering och samverkan i ärenden som med det angivna fallet. Personer som utsätts för systematiskt våld och hot måste få ett bättre stöd av vårt rättsväsen, och mer måste göras för att undvika att enskilda hamnar mellan stolarna.

Vi vill också att det alltid ska utredas när en man eller kvinna ger indikationer till myndigheter om att man lever i ett destruktivt förhållande där hot, utpressning och våld förekommer.

Med anledning av att det nu förs fram förslag om en lex Lotta, som också sammanfaller med de förslag Liberalerna drivit i riksdagen blir min fråga till justitieminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att vidta åtgärder för att införa en sådan lagstiftning?