Fråga 2016/17:946 Kriminaliteten och personrånen i Uppsala

av Marta Obminska (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nyligen ställde jag en fråga till statsrådet Anders Ygeman om vad han avser att göra för att komma till rätta med personrånen och narkotikamissbruket bland unga ensamkommande ungdomar i Uppsala (2016/17:836). Han svarade dock främst beträffande narkotikamissbruket.

Situationen är allvarlig och har försämrats avsevärt i Uppsala. Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet polisanmäldes 121 personrån i Uppsala under år 2016, vilket är fler än år 2015, då 106 personrån anmäldes och år 2014, då 89 anmälningar rapporterades.

Det finns enligt polisen ett nittiotal ensamkommande ungdomar i Uppsala som missbrukar heroin. Personrånen utförs även av marockanska vagabonderande gatubarn. Ovanstående ungdomar misstänks ligga bakom en stor del av personrånen – som utförs för att finansiera missbruk – men även andra kriminella handlingar.

Vid sidan av personrånen förekommer det till exempel gängkriminalitet och skjutningar. I helgen som gick inträffande en skjutning i Gränby i Uppsala under oklara omständigheter.

Jag vill därför fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att, inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen, göra för att komma till rätta med kriminaliteten och personrånen i Uppsala?