Fråga 2016/17:939 Skatteverkets kontroll av felaktig folkbokföring

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

På senare tid har det framkommit ett flertal exempel på personer som har drabbats av att främmande personer folkbokfört sig hos dem. En kvinna i Örsundsbro råkade ut för att en för henne okänd hantverkare med skulder folkbokförde sig hos henne (http://www.unt.se/nyheter/uppsala/fick-sin-hemadress-kapad-okand-hade-flyttat-in-4556178.aspx). Hon har sedan i november försökt att få Skatteverket att ändra folkbokföringen, men ännu har ingenting hänt.

Sådan felaktig folkbokföring kan få mycket långtgående konsekvenser. Exempelvis innebär utmätningsreglerna att den egendom som finns i sambors gemensamma hem kan utmätas för gäldenärens skulder. Samboskapet kan också påverka exempelvis möjligheten att få bostadsbidrag.

Det är, av ovan nämnda skäl, oerhört angeläget att felaktiga folkbokföringsbeslut rättas skyndsamt så att eventuella konsekvenser kan undvikas i största möjliga mån.

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att säkerställa att felaktig folkbokföring i möjligaste mån undviks och att sådan felaktig registrering som faktiskt sker åtgärdas utan dröjsmål?