Fråga 2016/17:934 Förlossningsvården

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Vården blir bättre på många områden men inte när det gäller förlossningsvården. Mycket tyder på att den svenska förlossningsvården håller på att försämras, och ökningen av förlossningsskador hos nyfödda barn är mycket oroväckande.

Nya rapporter från Socialstyrelsen visar att andelen nyförlösta mammor som måste återinskrivas akut ökar. Det gör också andelen förlossningsskador och barn med låga Apgarpoäng, som är ett system där man anger hur bra det nyfödda barnet mår.

De regionala skillnaderna är även stora inom förlossningsvården. Av förstagångsföderskorna i Stockholms län drabbades 7 procent av allvarliga bristningar vid förlossningen, att jämföra med knappt 4 procent i Halland. Detta skapar naturligtvis en stor oro bland kvinnor som ska föda. Det finns tydliga utvecklingsområden inom såväl förlossningsvården som den hälso- och sjukvård som har betydelse för kvinnors hälsa i övrigt. Men det går för långsamt.

Trots att regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) slutit en överenskommelse om satsningar inom förlossningsvården och om vård som stärker kvinnors hälsa så går siffrorna åt fel hål. Att en feministisk regering låter utveckling mot en sämre förlossningsvård ske, i ett land som Sverige och år 2017, är minst sagt barockt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Hur kommer regeringen och statsrådet att undersöka och analysera orsakerna till den försämrade förlossningsvården och ökningen av förlossningsskador hos både barnen och kvinnorna, och på så sätt vända den oacceptabla utvecklingen?