Fråga 2016/17:932 Polisens insats i Rinkeby

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen har återkommande framfört att polisen ska finnas närmare medborgarna, inte minst ska detta vara fallet i de utsatta – och främst – i de särskilt utsatta områdena. Det är uppenbart att situationen i Rinkeby i Stockholm är mycket allvarlig. Blåljuspersonal utsätts för stenkastning och hot, men även företagare hotas och utsätts för skadegörelse och annan brottslighet.

Polisen i Stockholm har fått kritik för hanteringen av situationen, och allmänheten undrar varför de inte agerat mer kraftfullt. Sedan tidigare finns kritik mot att polisen inte är tillräckligt närvarande och att kriminella kan fortsätta begå brott som narkotikaförsäljning utan konsekvenser. I Rinkeby har det i skrivande stund inte lett till ett enda gripande. Detta trots de upplopp och brott som begicks nyligen. I Husby har allmänheten och företagen också protesterat och reagerat på brottsutvecklingen. De anser inte att polisen är närvarande och kan garantera lag och ordning. Vi har också hört att etablerandet av polisstationen i Rinkeby återigen skjuts fram i tiden, vilket är oerhört bekymmersamt och beklagligt.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att öka polisens närvaro och dess möjlighet att återta kontrollen över dessa områden, där kriminella personer begår brott och där droghandel fortsätter att ske på öppen gata?