Fråga 2016/17:928 Vab-fusk

av Tina Ghasemi (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen aviserade nyligen att man vill slopa anmälningskravet för att få rätt till tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn. Avsikten är enligt regeringen att minska regelkrånglet och förenkla livet för småbarnsföräldrar.

Livet som småbarnsförälder kan ofta vara väldigt stressigt. Kraven och sysslorna är många samtidigt som tiden är knapp. Att vidta åtgärder för att på olika sätt göra det enklare för människor med småbarn att få vardagen att gå ihop är en central del av Moderaternas familjepolitik. Att se över förfarandet vid anmälan av vård av sjukt barn kan vara en del i att närma sig förverkligandet av den ambitionen.

Vi är emellertid oroade för dels det omfattande vab-fusket, dels den kraftiga kostnadsökning kopplad till den ökande utbetalningen av tillfällig föräldrapenning som skett under de senaste åren. Denna kostnadsökning väntas därtill öka framöver. Stigande kostnader kan medföra att andra viktiga satsningar, till exempel på skolan och rättsväsendet, trängs undan. Fler åtgärder måste därför vidtas för att minska kostnadsutvecklingen och komma till rätta med vab-fusket.

Med anledning av det som anförs ovan vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att komma till rätta med vab-fusket och minska den kostnadsutveckling kopplad till den ökande utbetalningen av tillfällig föräldrapenning som skett de senaste åren?