Fråga 2016/17:916 Vidarebosättning

av Mikael Cederbratt (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den pågående flyktingkrisen berör alla länder, men Sverige är ett av de länder som tagit störst ansvar för att hantera den. Sverige har haft ett mycket stort flyktingmottagande de senaste åren. 2015 tog vi emot 163 000 asylsökande, vilket är det största antalet asylsökande som något land någonsin tagit emot i förhållande till folkmängd.

Regeringen har talat om fler lagliga vägar för asylsökande att ta sig till EU. Om fler medlemsstater tog emot fler asylsökande via lagliga vägar skulle det minska människosmugglares möjligheter att profitera på utsatta människors situation

I förhållande till folkmängden har Sverige tagit emot flest kvotflyktingar. Skulle övriga medlemsstater, i förhållande till folkmängden, ta emot lika många som Sverige skulle över 100 000 flyktingar ta sig till EU på ett säkert sätt. Intresset från EU:s medlemsstater har emellertid varit svalt. Därför borde det finnas ekonomiska styrmedel som ökar incitamenten för medlemsstaterna att vidarebosätta ett större antal kvotflyktingar.

Med anledning av det som ovan anförs vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att i förhandlingar på EU-nivå om vidarebosättningar driva linjen att det måste finnas ekonomiska styrmedel för att ge ökade incitament för EU:s medlemsstater att ta ett större ansvar?