Fråga 2016/17:912 Polisnärvaro i hela landet

av Anders Hansson (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I dagarna fick de fem skånska kommunerna Skurup, Tomelilla, Sjöbo, Ystad och Simrishamn besked från Polismyndigheten att Polismyndigheten, på grund av den rådande situationen i Malmö och polisregionen med stora brister på utredningssidan, inte längre kommer att kunna hålla sitt löfte om två områdespoliser i varje kommun. Befintliga poliser i lokalpolisområde Ystad kommer att kommenderas till andra uppgifter i länet, troligtvis i Malmö.

Minskad polisiär närvaro är fel väg att gå i en tid då otryggheten, i enlighet med bland annat Nationella trygghetsundersökningen, breder ut sig. Synliga poliser på gator och torg är en grundförutsättning för att tryggheten ska komma tillbaka. Ett effektivt arbete och det förebyggande arbetet med ungdomar är också mycket viktigt.

I samma besked meddelas att dessa uppgifter, med hänsyn till minskad personalstyrka, heller inte fullt ut kommer att kunna utföras av lokalpolisområdet längre. Skolbesök kan inte längre prioriteras, och redan uppstartade elevprojekt, till exempel ”Ta ditt ansvar” i årskurs 4 i ovannämnda kommuner, kan inte längre fullföljas och så vidare.

Den stora arbetsbörda som Polisregion Syd just nu handskas med, tillsammans med ansvaret för att hantera gränskontrollerna, medför att polisorganisationen inom hela regionen påverkas negativt. Invånarna i regionen blir ytterst lidande av att resurser måste omlokaliseras, det förebyggande arbetet går i stå och otryggheten breder ut sig.

Regeringen måste agera och ge polisledning och Polismyndigheten de resurser som de så akut behöver i den rådande situationen.

Min fråga till statsrådet Anders Ygeman blir med anledning av ovanstående:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar statsrådet vidta i syfte att säkerställa att alla kommuner, såsom de ovanstående, ges fortsatta förutsättningar att ha en närvarande polis som kan stävja och förebygga brott samt bekämpa otryggheten sina respektive kommuner?