Fråga 2016/17:906 Bristerna i socialtjänsten

av Thomas Finnborg (M)

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Den sittande regeringen är passiv. Den står och tittar på när krisen inom socialtjänsten växer sig allt starkare. Det finns inga strukturella och långsiktiga nationella reformer på väg fram.

Det finns en yrkesgrupp som det lyssnas till och samtalas med alldeles för sällan, nämligen Sveriges socialsekreterare.

Socialtjänsten ska fungera. I utanförskapsområdena är deras arbetsinsatser tillsammans med de utsatta familjerna direkt avgörande. När skolan inte fungerar, när föräldrarna inte orkar och förmår – då är socialsekreterarna det sista skyddsnätet. Sverige behöver välutbildade socialarbetare med goda förutsättningar att kunna utföra ett metodiskt arbete. Regeringen måste börja se och agera utifrån detta och förstå att krisen är långtgående och strukturell. Det krävs nationella långsiktiga strategier för att kunna lösa detta. Varningssignalerna syns ofta tidigt gällande barn som riskerar att hamna snett. Där måste skola, socialtjänst, polis och vård samverka bättre och tydligare än i dag.

Regeringen verkar dock på allvar mena att deras satsning på 250 miljoner ytterligare per år under mandatperioden till den sociala barn- och ungdomsvården ska lösa stora delar av krisen inom socialtjänsten. Det är naturligtvis inte så. Det behövs metodiska strategier och reformer som binds samman av en nationell handlingsplan.

Nio av tio kommuner har svårt att rekrytera och därtill behålla socialsekreterare. Då duger inte passivitet. Arbetsmiljön är ibland direkt dålig. Hot och våld riskerar att bli vardag. Högarna med ärenden bara växer, och barnens utsatta situation blir allt värre. Det är dags att regeringen lyssnar på personalen inom socialtjänsten.

Krisen inom socialtjänsten är nu omfattande. Det är ett avgörande skyddsnät. Reformer behövs nu.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att minska problemen inom socialtjänsten?